Gilbert Syndroma

A Gilbert Syndroma az idősebb gyermekek (ált. 14 éves kor felett) körében kialakuló betegség.

A betegség lényege:
A vörösvértestekben található az oxigénszállításért felelős hemoglobin, amelynek lebontása a májban történik. A máj veszi fel a hemoglobinból keletkezett bilirubint és alakítja át epévé, mely a vékonybél felé ürül. Gilbert kórban a májsejtek bilirubin felvétele bizonyos körülmények (pl. stressz, fáradtság) hatására zavart, ezért szervezetben megemelkedik a bilirubin szintje. Bizonyos gyógyszerek, alkohol, lázas állapotok, erős fizikai megterhelés emelik ezt a szintet.
A betegséget kiváltó okok nem egyértelműen azonosított. Gyakran családban halmozódik. A magyar lakosság kb. 5%-ában van jelen az állapot. A tüneteket fokozhatja éhezés, fokozott megterhelés és egyéb betegségek.
A betegség tünetei:
A betegeknél enyhe sárgaság jelenik meg, melyet bizonytalan tünetek kísérnek. Jelentkezhet hasi fájdalom, gyengeség, sötétebb vizelet. Megterhelésre, fáradtság, kimerültség esetén a panaszok erősödhetnek.

Paracetamol tartalmú gyógyszerek szedése nem ajánlott:
NeoCitran, Coldrex, Mexalen, Ben-U-Ron, Rubophen, Eferalgam, Saridon, Panadol, Béres Febrilin, Béres trinell pro, Grippostad Hot Drink, Paracetamol, Paramax.