Fontos információk a közösséget kezdőknek kiállítandó igazolásokról!!

Tisztelt Szülők!
A hazai óvodák, bölcsődék többségéhez, saját házirendükre hivatkozva ún. “egészséges igazolást” vagy “három napon belüli igazolást” kér a gyermekek közösség kezdéséhez. Ez a hagyományon alapuló gyakorlat minden jogszabályi kötelezettséget nélkülöz, ezért ilyen igazolást az alapellátó orvosok nem állítanak ki.
A jogszabályi kötelezettség hiányán túl az igazoláshoz szükséges orvosi vizsgálat nem is megvalósítható, hiszen egy átlagos gyermek alapellátó praxisban 300-400 bölcsődés, óvodás gyermek van, akiknek a tanév előtti, soron kívüli vizsgálata több hetet venne igénybe.
Az 51/1997. (XII.18.) NM rendeletben rögzített, életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatok keretében 2 éves korig 5 alkalommal történik kötelező orvosi vizsgálat, nem számítva a kötelező oltások kapcsán végzetteket, amely további 6 alkalmat jelent. A vizsgálatok eredményét az orvos köteles a betegdokumentációba és a jogszabályban megnevezett gyermek Egészségügyi kiskönyvbe dokumentálni. Ez utóbbi kiskönyv a szülő tulajdonában van, tartalmazza a gyermek egészségére vonatkozó minden olyan információt, ami a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett a gyermek gondozásában résztvevők számára is releváns.
Álláspontunk indoklásaként hivatkozunk az Alapvető Jogok Biztosa 2016-ban kiadott jelentésére, mely szerint a gyermekintézményekbe történő felvételnek nem lehet feltétele az orvosi igazolás.
Dr. Tordas Dániel Országos Szakfelügyelő Főorvos véleménye alapján