Pár gondolat az igazolásokról (2021.04.16)

Dr Tordas Dániel
2021.04.13.

Április 19-én a jelenlegi kormányzati tervek szerin nyitnak az általános iskolák. Sok szülő tanácstalan, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket:
1. “Ha nem szeretném, hogy a gyermekem járjon iskolába, ki igazolhatja a távolmaradást?” (Röviden: a szülő.)
2. “Ha úgy döntök, hogy a gyermekem vegyen részt a jelenléti oktatásban, akkor szükséges-e orvosi igazolás arról, hogy egészséges?” (Röviden: nem.)

Ki igazolja a távolmaradást?

Egyre nagyobb számban keresik a szülők a házi gyermekorvost, hogy adjunk orvosi igazolást annak érdekében, hogy a gyermeknek ne kelljen iskolába mennie.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ilyen jellegű orvosi dokumentumra nincs szükség. Írásban kérvényezzék az intézményvezetőtől, aki engedélyezni fogja és igazoltnak tekinti a hiányzást! A távolmaradást tehát a szülő igazolja.

Erre járványtól függetlenül a 20/2012 (VIII.31) EMMI rendelet 51§ 2 (c) pontja ad lehetőséget, amelynek értelmében a hiányzás igazoltnak tekinthető, ha alapos indok van rá. Márpedig a jelenlegi járványügyi helyzet alapos indok, ezt a híradásokban a hatóságok is megerősítették.

A távolmaradás szabályai

  • A kérelmet a szülő egyszerre maximum 2 hetes időtartamra tudja benyújtani.
  • A tananyag követése a tanuló és a szülő felelőssége.
  • A tanulót kötelezhetik, hogy az érintett időszakban kiadott feladatokat a megadott határidőkig elkészítse.
  • Ha a tanulónak egy tanítási évben az igazolt és igazolatlan mulasztása együttesen meghaladja a 250 tanítási órát, vagy egy adott tantárgyból az összes tanítási óra 30%-át és a szaktanár szerint nem értékelhető a teljesítménye, akkor a tantestület a tanulót osztályozóvizsga letételére kötelezheti.

Szükséges-e “egészséges” igazolás az iskolához?

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy “egészséges, közösségbe mehet” igazolásra sincs szükséga jelenléti oktatás újraindításakor.
A jelenlegi szabályozás továbbra is csak betegség esetén történő mulasztásra írja elő az orvosi igazolás szükségességét. Egészséges gyerekről orvosi igazolást az iskola nem követelhet meg. A szülő nyilatkozhat arról, hogy a gyermeket egészségesnek tartja.